Republika Avstrija in Mohorjeva družba Celovec podarili vrednostni bon v višini 5 tisoč evrov za obogatitev knjižne zbirke v Dnevni sobi Škofijske karitas Novo mesto

Akcija donacij knjig poteka že 21. leto in je usmerjena k spodbujanju branja knjig med tistimi, ki si knjig zaradi materialne stiske ne morejo kupiti sami. V obliki bonov je bilo podarjenih preko 2.100 knjig slovenskih in avstrijskih avtoric in avtorjev v skupni vrednosti 50 tisoč evrov.

Med prejemnike donacije v letu 2022 je bila izbrana tudi Dnevna soba Škofijske karitas Novo mesto, ki je s svojo knjižnico odprtega tipa (brez članarin, rokov in omejitev) pridobila bogato zbirko novih zanimivih knjig. Veseli smo, da je naš program prepoznan in priznan tudi v širšem okolju.

Podelitve bonov je potekala 26. 5. 2022 v Mestnem muzeju v Ljubljani. Prejemniki so bile neprofitne, socialne in dobrodelne ustanove v Sloveniji ter Večstopenjska šola Pavel Petričič v Špetru (Italija). Podarjeni so bili boni za knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov.

Podelitve so se udeležili:

  • avstrijska veleposlanica v Sloveniji, mag. Elisabeth Ellison-Kramer,
  • predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, msgr. mag. Ivan Olip,
  • nadškof msgr. Stanislava Zorete,
  • škof in predsednik Slovenske škofovske konference, dr. Andreja Sajeta,
  • dr. Helena Jaklitsch, Ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu,
  • dr. Ignacije Fridl Jarc, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo,
  • evropska poslanka Ljudmile Novak,
  • predstavniki slovenskega zunanjega ministrstva ter predstavniki številnih društev in organizacij iz Slovenije in Avstrije.

Avstrijska veleposlanica mag. Elisabeth Ellison-Kramer se je v svojem nagovoru zahvalila predstavnikom letos nagrajenih ustanov za njihovo neutrudno prizadevnost v korist ljudi, pa naj bo to v domovih za ostarele, v šolah, knjižnicah ali društvih, skratka tam, kjer bodo knjige brane. Zahvalila se je tudi sodelavkam in sodelavcem Mohorjeve družbe v Celovcu, ki že od leta 2002 strokovno vodijo ta projekt. Veleposlanica je v svojem nagovoru spomnila, da Avstrija in Slovenija letos praznujeta 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, in poudarila, da je “od takrat sodelovanje med državama na različnih ravneh postalo še tesnejše in na splošno odlično, o čemer priča tudi današnji dogodek“.

Akcijo sta omogočila Republika Avstrija – Zvezno ministrstvo za umetnost, kulturo, javno upravo in šport na Dunaju, ki je tudi letos zagotovilo potrebna finančna sredstva, in Mohorjeva družba v Celovcu. V okviru projekta je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih preko 57 tisoč izvodov knjig. Prejemniki knjig so nevladne organizacije, ki delujejo na območju Republike Slovenije in tudi ustanove slovenske narodne skupnosti zunaj meja Slovenije.

Prireditev so glasbeno pospremile Elizabeta in Julia Tomac ter Eliška Škaler, dijakinje Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani.