Dobrodelno okrog Slovenije 2022

Kolesarji so tudi letos zavrteli pedale okoli Slovenije za dober namen ter s skupnimi močmi zbirali sredstva za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin. Dobrodelno okrog Slovenije – DOS je največji vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek, ko se s cestnimi kolesi prekolesarijo  traso okrog celotne Slovenije v skupni razdalji 1225 kilometrov. Zbiranje sredstev s sloganom »POT ZA SREČO OTROK«, je tudi letos koordinirala Slovenska karitas.

Koles se bo razveselilo več kot 50 otrok

V okviru akcije bo razdeljenih več kot 50 koles. Med njimi bo tudi nekaj obnovljenih, za kar bodo poskrbeli prostovoljci youngCaritas.  Med potjo po Sloveniji, je bilo na posameznih etapah že razdeljenih 16 koles, ki so jih prejeli otroci iz socialno ogroženih.

Projekt uspešno izpeljan že tretjič

V letu 2022 je bil projekt, pod vodstvom kolesarskega promotorja Damija Zupija uspešno izpeljan že tretjič.  Letošnji DOS je bil razdeljen na 5 etap.  5 dni – 5 etap, skupaj povezanih v celoto okrog Slovenije. Zbirala so se sredstva za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin. Uradni slogan projekta se glasi: »POT ZA SREČO OTROK«.

Od morja do prekmurskih ravnic

Prva etapa se je pričela 27. aprila 2022 na mestnem trgu v Novem mestu. Več kot  20 kolesarjev, kateri so sodelovali na letošnjem DOS-u se je v jutranjih urah iz Novega mesta odpravili na 277 kilometrov dolgo etapo proti Portorožu. V drugi etapi so prekolesarili 303 kilometre do Soče, v tretji etapi so se preko Vršiča odpravili proti Prevaljam, za kar so morali prekolesariti 230 kilometrov. V četrti etapi do Dobrovnika še nadaljnjih 190 kilometrov in za zaključek iz Dobrovnika nazaj na izhodiščno točko, 1. maja 2022, v Novo mesto, nadaljnjih 225 kilometrov. Skupno torej 1225 kilometrov, v petih dneh, okrog celotne Slovenije.
 

Pridružili so se tudi ostali kolesarji

Na poti okrog Slovenije so se 20-im kolesarjem lahko pridružili tudi ostali kolesarji z donacijo. Tekom kolesarjenja in naprej so se zbirale donacije tudi prek SMS sporočil s ključno besedo ZaKolo5 na številko 1919 ali pa z direktnim nakazilom na TRR. Ob trasi je kolesarje pričakalo več skupin podpornikov, občine, lokalne skupnosti in Župnijske karitas, ki so z okrepčilom za kolesarje ali donacijami še bolj polepšale plemenitost dogodka.

DOS je tudi projekt ozaveščanja

Letos je partner projekta tudi društvo Celiac Slovenija, ki z entuziazmom in delom ozavešča javnost in  prispeva k dvigu nivoja življenja oseb s celiakijo. Celiakija je imunsko posredovana reakcija na gluten v živilih, ki primarno prizadene tanko črevo posameznikov, ki imajo genetsko predispozicijo. Kaže se lahko z različnimi kliničnimi slikami, tako z značilnimi gastrointestinalnimi simptomi kot tudi z ekstraintestinalno simptomatiko. Edina terapija je vseživljenjska brezglutenska dieta.

Akcija zbiranja traja do konca maja 2022

Sredstva za srečo otrok se še naprej zbirajo preko SMS sporočil s ključno besedo ZAKOLO5 na številko 1919 in z direktnim nakazilom na TRR Karitas na:
Slovenska karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: 00 905
Namen: ZA KOLO