Prevzem donacije knjig na Škofijski karitas Novo mesto v vrednosti 5.000,00 EUR s strani Mohorjeve družbe v Celovcu

Škofijska karitas Novo mesto je na današnji dan 1.9.2022 iz rok avstijske veleposlanice v Sloveniji mag. Elisabeth Ellison-Kramer in direktorja Mohorjeve družbe v Celovcu Franza Keliha prejela donacijo knjig v vrednosti 5.000,00 EUR. Mohorjeva družba v Celovcu vsako leto v akciji Podarim knjigo obdari izbrane nevladne in humanitarne organizacije s knjigami iz njihove zbirke. Letos je še posebno velik dar tako namenila Škofijski karitas Novo mesto, ki s svojo knjižnico v Dnevni sobi izvaja projekt odprte knjižnice.

Odprta knjižnica se je pričela razvijati v skandinavskih šolskih knjižnicah. Temelji na želji, da se med knjigo in bralcem ne postavlja vmesnih stopenj. Se pravi knjižnjice brez članarine, roka vrnitve, vpisnine in omejitev. Knjižnica je tako dostopna vsem in je vključena v vse prostore. Pomembno je, da je obiskovalec stalno v bljižini knjige pa naj bo na hodniku, v družabnem prostoru ali v pisarni. Osrednja želja takšnega poizkusa je intenzivno spodbujanje oseb k branju.

Dogodka se je udeležil tudi novomeški škof msgr. Dr. Andrej Saje, ki je tudi pobudnik te akcije in novomeški župan g. Gregor Macedoni. Predajo knjig je spremljal kratek kulturni program, ki ga je z glasbo obogatil g. Marcel Burger. Zahvaljujemo se vsem dobrotnikom, podpornikom in udeležencem za vaš trud in vaše delo.

Letovanje družin Portorož 2022

Od 25. do 29. julija je novomeška Karitas organizirala letovanje družin v Sončni hiši v Portorožu. Povabilu se je odzvalo pet  družin, ki je skupaj preživelo čudovit teden na slovenski obali. Z družinami iz različnih krajev Dolenjske smo v tednu dni ustvarili pravo malo skupnost, ki je znala prisluhniti tako posamezniku kot družini. S svojimi talenti in raznolikostjo smo sestavili lep mozaik čudovitih morskih vtisov. Z malce truda smo se zgodaj zbrali ob jutranji maši, premišljevali božjo besedo in s pesmijo slavili Boga ter se zahvaljevali za vse milosti, ki smo jih bili deležni. Za duhovni del poskrbel g. Ciril Murn. Srčne in odgovorne animatorke Lucija, Nadja, Tadeja, Marjeta in Katja so skrbele za to, da so družine brezskrbno na dopustu. Največjo odgovornost na letovanju je prevzela Petra, ki je nalogo dobro opravila. S svojo mirnostjo in srčnostjo je poskrbela, da je vse teklo kot je treba. Na letovanju je bilo dovolj časa za brezskrbno kopanje in uživanje na plaži, popoldanski počitek ter popoldanske delavnice. V kuhinji je za nas poskrbela naša kuharica Ana. Pestrost  naših počitnic je krojilo tudi vreme, ki je s ploho poskrbelo za to, da smo ostali v hiši se smejali in veselili ob družabnih igrah ter pogovorih. 

Da lahko na koncu rečeš, da je projekt uspel, ni samo po sebi umevno. Zato je potrebno veliko truda, odgovornosti in odrekanja. Letovanje družin na morju je šola za tiste, ki ustvarjamo  in za tiste, ki se je udeležijo. Z gotovostjo lahko rečem, da je letošnji oddih za družine lep primer ustvarjanja prijetnega in varnega okolja sobivanja.

Gregor Lotrič

Kolektivni dopust na Škofijski karitas Novo mesto

Obveščamo, da smo med 8. in 16. avgustom na kolektivnem dopustu. Svoje prošnje še vedno lahko oddate v poštni nabiralnik na naslovu Smrečnikova ulica 60, 8000 Novo mesto ali nam pišete na naslov info@karitas-nm.si.

Hvala za razumevanje

Simon Dvornik, generalni tajnik

OTROCI NAS POTREBUJEJO – dobrodelna akcija za pomoč s šolskimi potrebščinami za socialno ogrožene otroke

Slovenska karitas začenja z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju finančnih sredstev za pomoč s šolskimi potrebščinami za 13.000 socialno ogroženih otrok. Istočasno pričenja z zbiranjem prošenj socialno ogroženih družin za pomoč v prihodnjem šolskem letu. Neposredna pomoč bo v juliju in avgustu realizirana v obliki paketov šolskih potrebščin ali bonov oz. naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin.

Darovi se zbirajo na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI 00 362, namen: Otroci nas potrebujejo.     
Darujete lahko tudi s poslanim sporočilom SMS s ključno besedo ZVEZEK5 na 1919 in prispevali boste 5 EUR za šolske potrebščine.

Zvezki se zbirajo v vseh papirnicah Office&More in galanterijah Bags&More, kjer je do konca julija mogoče po polovični ceni kupiti in darovati kvaliteten zvezek.

V maju je po osnovnih šolah potekala akcija Pokloni zvezek, v kateri so osnovnošolci in otroci iz vrtcev zbirali zvezke za socialno ogrožene otroke. S sodelovanjem se je odzvalo 265 osnovnih šol in 102 vrtca. Zbrani zvezki, skupaj z lepimi mislimi otrok na posebnih razglednicah, v teh dneh že prihajajo na škofijske Karitas. Pomoči potrebni otroci jih bodo prejeli skupaj z ostalo pomočjo.

Ocenjujemo, da bo letos pomoč potrebovalo več kot 13.000 socialno ogroženih osnovnošolcev, saj glede na prošnje povezanih s šolo, ki že prihajajo na župnijske Karitas. Karitas sicer v Sloveniji pomaga več kot 20.000 družinam z otroki. Številni starši, ki komaj shajajo iz meseca v mesec, se poleg drugih materialnih stisk ob koncu šolskega leta znajdejo v še večjih težavah. Njihovi otroci v juniju prejmejo sezname šolskih potrebščin, ki jih morajo čez poletje kupiti za naslednje šolsko leto. Samo za najnujnejše in obvezne šolske potrebščine za enega otroka v drugi ali tretji triadi potrebujejo več kot 200 EUR.    

Otrokom želimo, da bi kot odrasli živeli ustvarjalno in dostojno. Z znanjem, pridobljenimi navadami in spretnostmi ter zaupanjem vase bodo v prihodnosti lahko poskrbeli za svoje življenje in v polnosti razvili svoje sposobnosti. Izobrazba je največja popotnica za lepšo in dostojno prihodnost.

Republika Avstrija in Mohorjeva Celovec podarili vrednostni bon v višini 5.000,00 EUR za obogatitev knjižne zbirke v Dnevni sobi Škofijske karitas Novo mesto

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji, mag. Elisabeth Ellison-Kramer, in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, msgr. mag. Ivan Olip, sta danes dopoldne v Mestnem muzeju v Ljubljani ob prisotnosti nadškofa msgr. Stanislava Zorete, škofa in predsednika Slovenske škofovske konference, dr. Andreja Sajeta, dr. Helena Jaklitsch, Ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Ignacije Fridl Jarc, državne sekretarke na Ministrstvu za kulturo, evropske poslanke Ljudmile Novak, predstavnikov slovenskega zunanjega ministrstva ter predstavnikov številnih društev in organizacij iz Slovenije in Avstrije, sedmim neprofitnim, socialnim in dobrodelnim ustanovam v Sloveniji ter Večstopenjski šoli Pavel Petričič v Špetru (Italija) podarila knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov. Akcija, ki poteka že 21. leto in je usmerjena k spodbujanju branja knjig med tistimi, ki si knjig zaradi materialne stiske ne morejo kupiti sami. V obliki bonov je bilo podarjenih preko 2.100 knjig slovenskih in avstrijskih avtoric in avtorjev v skupni vrednosti 50.000 evrov. Med prejemnike je bila izbrana tudi Dnevna soba Škofijske karitas Novo mesto, ki je s svojo knjižnico odprtega tipa (brez članarin, rokov in omejitev) pridobila bogato zbirko novih zanimivih knjig. Veseli smo, da je naš program prepoznan in priznan tudi v širšem okolju.

Avstrijska veleposlanica mag. Elisabeth Ellison-Kramer se je v svojem nagovoru zahvalila predstavnikom letos nagrajenih ustanov za njihovo neutrudno prizadevnost v korist ljudi, pa naj bo to v domovih za ostarele, v šolah, knjižnicah ali društvih, skratka tam, kjer bodo knjige brane. Zahvalila se je tudi sodelavkam in sodelavcem Mohorjeve družbe v Celovcu, ki že od leta 2002 strokovno vodijo ta projekt. Veleposlanica je v svojem nagovoru spomnila, da Avstrija in Slovenija letos praznujeta 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, in poudarila, da je “od takrat sodelovanje med državama na različnih ravneh postalo še tesnejše in na splošno odlično, o čemer priča tudi današnji dogodek”.

Akcijo sta omogočila Republika Avstrija –Zvezno ministrstvo za umetnost, kulturo, javno upravo in šport na Dunaju, ki je tudi letos zagotovilo potrebna finančna sredstva, in Mohorjeva družba v Celovcu. V okviru projekta je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih preko 57.000 izvodov knjig. Prejemniki knjig so nevladne organizacije, ki delujejo na območju Republike Slovenije, a tudi ustanove slovenske narodne skupnosti zunaj meja Slovenije.

Prireditev so glasbeno pospremile Elizabeta in Julia Tomac ter Eliška Škaler, dijakinje Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani.