Pomoč Karitas ob potresu v Petrinji na Hrvaškem

Mreža Slovenske karitas je do 4.1.2021 za namen pomoči prizadetim ob potresu na Hrvaškem zbrala že 154.680 EUR.

Akcija se nadaljuje še naprej. Zbrana sredstva bodo namenjena predvsem za obnovo domov ranljivih kmečkih gospodinjstev v okoliških vaseh Petrinje, kar bo dolgoročni cilj pomoči Hrvaške Karitas. Hrvaška Karitas že od dneva po potresu ob pomoči okoli 200 prostovoljcev dnevno razdeljuje s potresom prizadetim ljudem v Petrinji, Glini in Sisku ter v okoliških vaseh tudi hrano, druge življenjske pripomočke in grelnike ter zbira informacije o potrebah po pomoči glede obnove.

Od 4. 1. 2021 se je začela tudi akcija za pomoč Hrvaški z zbiranjem pakirane hrane, ki ne potrebuje hlajenja ter higienskih pripomočkov v 247 trgovinah Mercator po vsej Sloveniji v zato posebej označenih vozičkih pri blagajnah.

Vsem, ki ste in ki še boste donirali se vam na Škofijski karitas Novo mesto iskreno zahvaljujemo.

PRAZNIČNI DELOVNI ČAS

Škofijska karitas Novo mesto bo od 24. decembra 2020 do 3. januarja 2021 zaprta.

Hvala za razumevanje in se slišimo/vidimo 4. januarja 2021

Miklavževanje na Škofijski karitas Novo mesto

Na Škofijski karitas Novo mesto vsako leto za otroke priredimo Miklavževanje. Letošnje je zaradi epidemije koronavirusa potekalo drugače, saj v svojo sredino nismo mogli povabiti otrok, temveč smo obdaritvene pakete posredovali preko pošte. Ker pa je pridnih otrok veliko, so Miklavžu priskočili na pomoč mnogi dobri ljudje in podjetja, ki so s svojim prispevkom omogočili lepšo izkušnjo praznika Sv. Nikolaja.

Zahvaljujemo se Šolskim sestram de Notre Dame s pleteninami, prostovoljkam in prostovoljcem ŽK Novo mesto – Sv. Lenart, ki so Miklavžu za pakete odstopili veliko količino ročno izdelanih prtičkov, angelčkov, ter prostovoljci in udeleženci delavnic Dnevne sobe z majhnimi pozornostmi in svojim delom. Iskrena hvala vsem, kajti v očeh otrok in njihovih staršev ste zanetili ogenj upanja in ogreli srca.

Posebno lepa zahvala pa gre tudi našim donatorjem:  DM drogerie markt Slovenija, Intersocks, d.o.o., Kočevje in Špar Slovenija.

Miklavž pa je otroke v darilih nagovoril tudi s pismom, v katerem jim je med drugim dejal: »Naj živi med vami dobrota, veselje in mir, ki si ga izražamo s pozornostjo drug do drugega«.

Hvala svetemu Miklavžu, da se je spomnil tudi na naše otroke in še enkrat vsem donatorjem, ki so mu omogočili, da so bili paketi bogato obloženi.

Zahvala vsem po Klicu dobrote 2020

Z letošnjim jubilejnim 30. dobrodelni koncert Klic dobrote, za družine v stiski, ki je potekal, v sredo, 25. novembra 2020, je Slovenska karitas obeležila 30-letnico organizirane oblike delovanja Karitas v Sloveniji. Ob neposrednem prenosu je koncert pred televizijske ekrane in radijske postaje povabil ljudi, ki imajo radi glasbo in radi pomagajo. Tudi letos je bil glavni namen dobrodelnega koncerta zbiranje sredstev za pomoč slovenskim družinam v stiski. Za ta namen se je do konca koncerta in takoj po koncertu zbralo 228.684,00  EUR. Akcija zbiranja za družine v stiski se bo nadaljevala do konca leta.

»Letošnje geslo »Slišim te«, je vsem nam spodbuda, da smo pripravljeni zbrano poslušati in tudi slišati vse, ki si pridejo k nam v svojih  stiskah. Kljub omejitvam je veliko priložnosti, da se odzovemo na stiske ljudi. Da se pri komu ustavimo in spregovorimo čez balkon, da redno pokličemo osamljene in jih vprašamo, če kaj potrebujejo, da umirjamo ljudi, ki imajo težave v duševnem zdravju in se ne znajdejo v različnih omejitvah. Hvala tudi za vse darove, s katerimi bomo lajšali stiske slovenskih družin.« Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas.

Slovenska karitas se zahvaljuje vsem dobrotnikom, podjetjem in posameznikom, ki bodo mnogim družinam prinesli toplino v njihove domove. Iskrena zahvala vsem nastopajočim pevcem in glasbenikom. K dobroti in solidarnosti z  20. 000 družinami v stiski, ki jim Karitas pomaga v različnih programih pomočiso nas s pesmijo nagovorili Irena Vrčkovnik, Simona Vodopivec Franko, Damjana Golavšek, Nuška Drašček in Gašper Rifelj. Iz studia v Ljubljani sta v družbi mladih prostovoljcev Karitas, skavtov in družin, ki so sprejemali telefonske klice, dogodek povezovala Bernarda Žarn in Jure Sešek. 

Zahvaljujemo se tudi vsem radijskim postajam, časopisnim hišam in spletnim portalom, širom po Sloveniji, ki so v mesecu novembru širili glas o dobrodelnem koncertu in vabili na dogodek. Imena medijev so objavljena na www.karitas.si/akcije/klic-dobrote.

Dobrodelna akcija Klic dobrote bo potekala do konca koledarskega leta. Vsi, ki bi še želeli darovati, to lahko storijo na telefonski številki 01/300–59–60, na spletni strani Slovenske karitas www.karitas.si ali z neposrednim nakazilom na: Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, namen: Klic dobrote, Koda namena:CHAR, Sklic: 00 3514.

Iskrena hvala vsem za solidarnost!

                                                                                            Peter Tomažič

                                                                             generalni tajnik Slovenske Karitas