Otroci nas potrebujejo – dobrodelna akcija za pomoč s šolskimi potrebščinami za socialno ogrožene otroke

Dobrodelna akcijo Slovenske karitas Otroci nas potrebujejo je namenjena zbiranju finančnih sredstev za pomoč s šolskimi potrebščinami za 13.000 socialno ogroženih otrok.

Istočasno se pričenja z zbiranjem prošenj socialno ogroženih družin za pomoč v prihodnjem šolskem letu. Neposredna pomoč bo v juliju in avgustu 2022 realizirana v obliki paketov šolskih potrebščin ali bonov oz. naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin.

Darovi se zbirajo na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI 00 362, namen: Otroci nas potrebujejo.     
Darujete lahko tudi s poslanim sporočilom SMS s ključno besedo ZVEZEK5 na 1919 in prispevali boste 5 EUR za šolske potrebščine.

Zvezki se zbirajo v vseh papirnicah Office&More in galanterijah Bags&More, kjer je do konca julija mogoče po polovični ceni kupiti in darovati kvaliteten zvezek.

V maju je po osnovnih šolah potekala akcija Pokloni zvezek, v kateri so osnovnošolci in otroci iz vrtcev zbirali zvezke za socialno ogrožene otroke. S sodelovanjem se je odzvalo 265 osnovnih šol in 102 vrtca. Zbrani zvezki, skupaj z lepimi mislimi otrok na posebnih razglednicah, v teh dneh že prihajajo na škofijske Karitas. Pomoči potrebni otroci jih bodo prejeli skupaj z ostalo pomočjo.

Ocenjujemo, da bo letos pomoč potrebovalo več kot 13.000 socialno ogroženih osnovnošolcev, saj glede na prošnje povezanih s šolo, ki že prihajajo na župnijske Karitas. Karitas sicer v Sloveniji pomaga več kot 20.000 družinam z otroki. Številni starši, ki komaj shajajo iz meseca v mesec, se poleg drugih materialnih stisk ob koncu šolskega leta znajdejo v še večjih težavah. Njihovi otroci v juniju prejmejo sezname šolskih potrebščin, ki jih morajo čez poletje kupiti za naslednje šolsko leto. Samo za najnujnejše in obvezne šolske potrebščine za enega otroka v drugi ali tretji triadi potrebujejo več kot 200 EUR.    

Otrokom želimo, da bi kot odrasli živeli ustvarjalno in dostojno. Z znanjem, pridobljenimi navadami in spretnostmi ter zaupanjem vase bodo v prihodnosti lahko poskrbeli za svoje življenje in v polnosti razvili svoje sposobnosti. Izobrazba je največja popotnica za lepšo in dostojno prihodnost.