Prevzem donacije knjig na Škofijski karitas Novo mesto v vrednosti 5 tisoč EUR s strani Mohorjeve družbe v Celovcu

Škofijska karitas Novo mesto je 1. 9. 2022 iz rok avstijske veleposlanice v Sloveniji mag. Elisabeth Ellison-Kramer in direktorja Mohorjeve družbe v Celovcu Franza Keliha prejela donacijo knjig v vrednosti 5 tisoč EUR. Mohorjeva družba v Celovcu vsako leto v akciji Podarim knjigo obdari izbrane nevladne in humanitarne organizacije s knjigami iz njihove zbirke. Letos je še posebno velik dar tako namenila Škofijski karitas Novo mesto, ki s svojo knjižnico v Dnevni sobi izvaja projekt odprte knjižnice.

Dogodka se je udeležil tudi novomeški škof msgr. Dr. Andrej Saje, ki je tudi pobudnik te akcije in novomeški župan g. Gregor Macedoni. Predajo knjig je spremljal kratek kulturni program, ki ga je z glasbo obogatil g. Marcel Burger. Zahvaljujemo se vsem dobrotnikom, podpornikom in udeležencem za vaš trud in vaše delo.

Odprta knjižnica

Ideja odprte knjižnice se je pričela razvijati v skandinavskih šolskih knjižnicah. Temelji na želji, da se med knjigo in bralcem ne postavlja vmesnih stopenj. Taka knjižnjica je brez članarine, roka vrnitve, vpisnine in omejitev. Knjižnica je tako dostopna vsem in je vključena v vse prostore. Pomembno je, da je obiskovalec stalno v bljižini knjige pa naj bo na hodniku, v družabnem prostoru ali v pisarni. Osrednja želja takšnega poizkusa je intenzivno spodbujanje oseb k branju.

Poglejte tudi