Dostop do hrane in človekovo dostojanstvo sta neločljivo povezana

Karitas v Sloveniji uspešno sodeluje z več kot 80 večjimi trgovskimi centri, številnimi proizvajalci hrane, kmeti in občasno z več kot 100 manjšimi trgovinami ter v njih prevzema hrano tik pred iztečenim rokom, kruh, sadje, zelenjavo, sladice in hitro pokvarljivo hrano, tudi toploteko. Letno se tako skupaj z darovano hrano posameznikov v različnih akcijah zbere preko 800 ton hrane, kar je dobrodošla dopolnitev pomoči družinam. Skoraj vse delo pri tem opravijo prostovoljci Karitas in delavci preko javnih del.

Spoštovanje hrane, njene racionalne pridelave in uporabe ter zagotavljanje hrane najrevnejšim doma in po svetu je v okoliščinah tega časa izjemnega pomena. Nas in celoten svet poleg prehrambne krize zaradi vojne v Ukrajini in inflacije pestijo tudi vse bolj ogrožajoče posledice podnebnih sprememb, pomanjkanja vode in izginevanja gozdov, ki so delno tudi posledica pridelave in transporta hrane.

Karitas na 310 razdelilnih mestih po vsej Sloveniji deli hrano 90.000 revnim osebam. Letno razdeli preko 3.200 ton kupljene in podarjene hrane ter hrane iz Sklada za evropsko pomoč. V zadnjih mesecih je povpraševanje po njej še toliko večje, saj se tudi stiske zaradi splošne draginje, še posebej pa zaradi cen hrane zelo povečujejo. Na drugi strani samo v Sloveniji zavržemo 143.000 ton hrane letno, skupaj z neužitnimi deli (SURS za 2020). Zavržene hrane je daleč največ v gospodinjstvih, restavracijah in v gostinstvu, tudi v javnih zavodih.