Škofijsko romanje bolnikov, invalidov in starejših na Zaplaz

Vsako leto Škofijska karitas Novo mesto in Škofija Novo mesto povabita bolne, starejše in invalide na romanje k Mariji na Zaplaz. V soboto 26. 8. 2023 smo se malo po deveti uri pričeli zbirati in preko molitve rožnega venca pripravljali na sveto mašno daritev. Kljub visokim temperaturam se nas je maše udeležilo preko 200 romarjev. Bogata udeležba, ki je nismo videli že nekaj let.

Sveto mašo je ob somaševanju duhovnikov daroval generalni vikar novomeške škofije g. Peter Kokotec. V pridigi je poudaril potrebo po spremembi odnosa družbe do bolnih in ostarelih. Ti ne morejo biti v napoto in brez vrednosti, ampak naš zaklad, ki nam preko zgleda prinašajo izkušnjo življenja in preko trpljenja spominjajo na njegovo pomembnost in obvezni del bivanja. Tako moramo biti tudi čuječi, da se pogosta miselnost dela današnje družbe, da se starejše in bolne reši z evtanazijo ne zakorenini kot splošna miselnost. V luči tega moramo kristjani obuditi in spodbujati miselnost, da so starejši, bolni in invalidi »bogastvo Cerkve«.

Med sv. mašo so duhovniki mnogim navzočim podelili zakrament sv. bolniškega maziljenja.

Ob zaključku smo se zadržali pred cerkvijo ob kavi in piškotih, ki so jih pripravili sodelavci škofijske Karitas Novo mesto. Pogostitev, klepet in družba so še dolgo zadržali udeležence romanja v senci Marijine cerkve.