Seminar Karitas 2023: Upanje za vse

Letošnji seminar Karitas, ki poteka pod geslom Upanje za vse se osredotoča na temo: Paliativna oskrba in spremljanje umirajočih.

Trenutna klima družbe nas nagovarja, da je odgovorno, da se spoprimemo z izzivi staranja populacije in družbenih vprašanj, ki jih ta prinaša.

Seminar bo potekal 27. in 28. 10 2023 v Samostanu Stična. Toplo vabimo vse sodelavce in prostovoljce Škofijske in Župnijskih Karitas, da se seminarja udeležite in dodatno oplemenitite svoj pehar znanj.

Program

V petek večer bomo poslušali goste s področja etike, moralne teologije, zdravstva, ki nam bodo osvetlili različne vidike problemov in moralno-etične dileme, ki jih prinaša evtanazija, samomor z zdravniško pomočjo, ter kako ohranjati človekovo dostojanstvo tudi v težkih obdobjih bolezni, trpljenju in umiranju.

V soboto bomo spoznavali paliativo in hospic oskrbo. Seznanili se bomo kaj vključuje paliativna oskrba, kako se v Sloveniji že izvaja in kaj bolniki v zadnjem obdobju življenja z njo pridobijo.

Udeležba na seminarju je brezplačna, vendar je zaradi lažje organizacije obvezna prijava.

Prijava

Prijave zbiramo na telefonski številki 01 300 59 60 ali na info@karitas.si. Rok prijave je 23.10.2023.

Urnik

PETEK

Ob 17h: Registracija udeležencev in namestitev za spanje

Ob 18h: Sveta maša

Ob 19h: Večerja

Ob 20h: Moralno-etične dileme evtanazije, samomora s pomočjo in ohranjanja dostojanstva človeka ob umiranju (dr. Gabriel Kavčič)

SOBOTA

Ob 7h: Sveta maša

Ob 8h: Zajtrk

Ob 9h:

  • Predstavitev paliativne oskrbe (dr. Maja Ebert Moltara)
  • Komunikacija  in vzpostavitev odnosa z umirajočimi in njihovimi svojcispremljanje umirajočih itd. (mag. Škufca Smrdel Andreja Cirila, s. Emanuela Žerdin, Jani Kramar)
  • Duhovna oskrba umirajočih (p. Toni Brinjevc, Jure Levart)

Ob 11:30: Predstavitve projektov in programov spremljanja umirajočih in žalujočih ter paliativnih timov

Ob 13.00: Delavnica: Moj odnos do smrti in umiranja

Ob 14.00: Kosilo in zaključek seminarja

Veselimo se srečanja in druženja z vami.