Teden Karitas in dobrodelni koncert Klic dobrote 2020

Pričel se je teden Karitas z geslom »Slišim te«. Ta nas vabi, da v tem času najdemo še večjo bližino z Bogom in v toplini te bližine tudi nove prilagojene oblike bližine z ljudmi okoli sebe. Seveda smo vsi nekoliko negotovi in na trenutke tudi v strahu.

A kako blagodejna je beseda in močna kot objem, če lahko nekomu rečem: “Ne morem do tebe, vendar te imam v mislih in se te spomnim tudi, ko molim!” Papež Frančišek nas ob dnevu ubogih nagovarja tudi h konkretnim dejanjem: »Ponudi svojo roko siromaku.«

Še posebej v času epidemije in v teh mesecih vsak človek potrebuje DOM, kjer mu je toplo, kjer je na varnem, potrebuje HRANO in vse najnujnejše za življenje. Najbolj pa potrebuje človeško in duhovno BLIŽINO. Nihče v teh časih ne bi smel biti sam. Kljub omejitvam je veliko priložnosti, da se odzovemo na stiske ljudi. Da se pri komu ustavimo in spregovorimo čez balkon, da redno pokličemo osamljene in jih vprašamo, če kaj potrebujejo, da umirjamo ljudi, ki imajo težave v duševnem zdravju in se ne znajdejo v različnih omejitvah. Ter nenazadnje, da organiziramo pomoč Karitas, tako da bo vsak lahko prišel do najnujnejšega.

Ta čas je tudi spodbuda mlajšim, ki niso v rizičnih skupinah, da se vključijo v delo Karitas in pomagajo ali pa se z odgovornostjo odzovejo na druge potrebe v kraju ali celo na klice na pomoč iz domov za starejše in drugih ustanov. To je tudi čas, da odgovorno in strpno sodelujemo z ljudmi in ustanovami.

Na aktualne potrebe odgovarja tudi letošnje geslo tedna Karitas: “SLIŠIM TE” – Tebe, ki si prišel k meni v svoji stiski, sem pripravljen zbrano poslušati in tudi slišati, si vzeti čas zate, skupaj s teboj odkriti najglobje rane, povedati nepovedano ter odpustiti. Želim se vživeti v slišano, biti sočuten in skupaj s teboj iskati poti ter neodkrite moči za lepo in pozitivno. Zate in za vse, ki so nemočni in odrinjeni, želim spregovoriti v župniji, družbi in s predlogi ter s ponujeno roko spodbujati spremembe, da bi bilo življenje vseh dostojno.

Vabimo vas, da si ogledate: 30. tradicionalni dobrodelni koncert KLIC DOBROTE, ki bo v sredo, 25. novembra 2020, ob 20.00, v Studiu 1, RTV Slovenija. Neposredni prenos preko TV Slovenija, Radio Slovenija I. program in Radio Ognjišče.
Voditelja koncerta: Bernarda Žarn in Jure Sešek.
Nastopajoči: Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko, Damjana Golavšek, Nuška Drašček, Gašper Rifelj.

Tudi letos prosimo vse ljudi dobrega srca, da skupaj pomagamo družinam v stiski.