Občni zbor Škofijske karitas Novo mesto

V soboto, 22. marca 2014, so se prostovoljci in sodelavci Škofijske Karitas Novo mesto srečali na letnem občnem zboru Škofijske Karitas.

Po evharističnem bogoslužju, ki ga je, ob somaševanju duhovnikov, vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan, je sledil plenumski del. Po uvodni besedi predsednika ŠKNM mag. Igorja Luzarja in pozdravih gostov Slovenske ter sestrskih Škofijskih Karitas, je sledilo osrednje predavanje z naslovom “Dobrodelnost v prvih stoletjih krščanstva” p. dr. Mirana Špeliča OFM.

Predavanje je v luči patrologije osvetlilo začetke krščanske dobrodelnosti, ki je skozi stoletja prakse postala temelj za številne dejavnosti, ki so danes prepoznavne v institucionaliziranih različicah.

Po predavanju je sledilo poročilo o delu Župnijskih in Škofijske Karitas v letu 2013. Kljub zmanjšanim virom sredstev na eni ter skokovitemu povečanju stisk na drugi strani, so s skupnimi močmi iskali rešitve za pomoč v navalu vedno novih stisk. O požrtvovalni drži  prostovoljk in prostovoljcev, poleg vsega opravljenega dela, zelo zgovorno pričuje tudi podatek o skoraj 28.000 urah prostovoljskega dela ter prek 32.000 km, ki so jih prostovoljci v preteklem letu prispevali za pomoč sočloveku v stiski. Poleg pomoči družinam in posameznikom, predstavlja glavnino karitativnega dela tudi pomoč s šolskimi potrebščinami ter pomoč bolnim in ostarelim.

Pred zaključkom je sledila še kratka predstavitev terapevtske skupnosti Srečanje in razprava o novih pojavih odvisnosti. Več o tem lahko preberete na pelikan.karitas.si.

Sklepnemu delu je sledil agape ter pogovor med gosti in udeleženci.

Pismo koprskega škofa Metoda Piriha
Pismo koprskega škofa msgr. mag. Metoda Piriha