Predavanje: Nasilje – odločno “NE”

V četrtek, 6. marca 2014, je Škofijska Karitas Novo mesto v prostorih Baragovega zavoda v Šmihelu za sodelavce Župnijskih Karitas, pripravila tradicionalni izobraževalni večer. Gostja večera, dr. Andreja Poljanec, je predavala na temo Nasilje – odločno »NE«.

Dr. Andreja Poljanec, specialistka zakonske in družinske terapije raziskuje, piše in predava predvsem s področja starševstva, družinskih odnosov ter razvoja posameznika. Je soustanoviteljica Skupine za mlade mamice, Šole rahločutnega starševstva ter Študijsko-raziskovalnega centra za družino. V soavtorstvu sta izšli knjigi Rahločutnost do otrok ter Med dvema ognjema, CD z naslovom 6 poti do sproščenega starševstva in sklop oddaj z naslovom Srce. Je tudi žena in mati 5 otrok.

Nekaj misli s predavanja:

Nasilje se v odnosih pojavlja precej pogosto, zato se včasih zdi, da je to povsem naraven pojav. Pa vendar temu ni tako. Nasilje ne sodi v nobene odnose, niti v starševske niti v odrasle. Nasilja si nikoli nihče ne zasluži.

Kot orkan, ki za seboj pusti navzven vidno razdejanje, pusti nasilje razdejanje v človekovi notranjosti. Za seboj pušča strah, ponižanje, žalost, bolečino, sram …

Stik s svojimi čustvi in občutki nam neprenehoma daje možnost globljega razumevanja odnosov ter razvijanja zaupanja vase, v svojega otroka in pravilnega ravnanja z nasiljem v odnosih. Iskrenost do sebe, dostojanstvo in vztrajnost so pot, ki nas pelje do sočutnih, globljih in bolj polnih odnosov.

O konkretnih primerih in soočanju z nasiljem so spregovorili tudi prostovoljci, ki so ob svojem delu nemalokrat izpostavljeni izbruhom nasilja s strani določenih uporabnikov. Predavateljica je podala nekaj možnih poti za reševanje tovrstnih situacij in si zaključne misli sposodila pri Tonetu Pavčku:

Na svetu si, da gledaš sonce.
Na svetu si, da greš za soncem.
Na svetu si, da sam si sonce
in da s sveta odganjaš – sence.