Občni zbor Škofijske karitas Novo mesto

V soboto 25.3.2023 je Škofijska karitas Novo mesto z Občnim zborom proslavila delo sodelavcev in prostovoljcev mreže Karitas v letu 2022. Dogodek smo pričeli s sv. mašo v cerkvi Sv. Mihaela v Šmihelu, kjer je navzoče, generalni vikar g. Peter Kokotec, v pridigi nagovoril o pomembnosti in dragocenosti dela za osebe v stiski in se zahvalil, za ta neprecenljivi dar, ki ga družina Karitas daje družbi.

V letu 2022 so prostovoljci Škofijske karitas Novo mesto opravili 27371 prostovoljnih ur na 25-ih Župnijskih Karitas. S sodelavci Škofijske Karitas so prostovoljci Župnijskih Karitas razdelili preko 236 ton materialne pomoči. S plačilom za najnujnejše življenjske stroške so v skupni vrednosti 105.329,24 EUR pomagali 311 družinam. V sklopu aktivnosti psihosocialne pomoči je bila ta nudena preko 9000 osebam. Dejavnosti izobraževanja in družabništva (program Dnevna sob)a se je v letu 2022 udeležilo preko 3500 oseb.

Posebnost leta 2022 je bil vsekakor pričetek vojne v Ukrajini in pomoči, ki jih je ta prizadela. Škofijska karitas Novo mesto je s psihosocialno, materialno in finančno pomočjo pomagala okoli 200 ukrajinskim državljanom. Vključeni so bili tudi v izobraževalni program in družabništvo.

Gost letošnjega Občnega zbora Škofijske karitas Novo mesto je bil dramski igralec g. Gregor Čušin. V nagovoru je podaril pomembnost dejavne ljubezni, ki je Karitas. »Cerkev je telo in če so duhovniki njen obraz, predstavljate prostovoljci in sodelavci Karitas jetra. Preko vašega dela in zgleda se telo čisti.« Preko del usmiljenja ljudje v stiski pridejo v stik z drobtinicami, malimi vpogledi v urejeno lepše življenje. Zato je pomembno da dobroto delimo na vsakem koraku.