Karitas zbira in nudi pomoč najbolj prizadetim – posredujte svoj dar!

(Status 8. 8. 2023) Razmere po neurju in poplavah v Sloveniji se počasi umirjajo. Ostaja razdejanje, ki ga je pustila voda. Župnijske karitas nas obveščajo o neverjetnih razsežnostih poplav in škode ter tudi o izjemni solidarnosti. Več kot 430 prostovoljcev Karitas je v teh dneh pomagalo  pri razdeljevanju vode, hrane, oblačil, namestitvah prebivalcev ter pri čiščenju stanovanj in okolice v prizadetih krajih. Pri tem smo pomagali 5.380 osebam. Kljub lastnim poplavljenim domovom so nekateri prostovoljci Karitas odšli pomagati sočloveku.

“Hvaležnost ljudi je neizmerna.”
(Eden od prostovoljcev Karitas)

Svoj dar lahko nakažete na račun Karitas ali preko SMS.

Zbrano že skoraj pol milijona evrov pomoči

Pomoč prizadetim gospodinjstvom se bo nadaljevala v naslednjih dneh in tednih, predvsem z zagotavljanjem osnovnih pogojev za bivanje. Ob tem smo hvaležni za veliko podporo darovalcev, ki so darovali že 407.183 EUR. Sredstva so posredovana škofijskim Karitas na prizadetih območjih.

»Želim izraziti svojo bližino in solidarnost z vsemi v tem težkem trenutku trpljenja v vaši državi. Ste v mojih molitvah. Želim vam vse dobro
Michael Landau, predsednik Caritas Europa

Veliko solidarnosti, podpore in sočutja z vsemi, ki so jih prizadele poplave v Sloveniji, je izrazila tudi Caritas Internationalis in številne članice mreže Caritas Europa, še posebno iz sosednjih držav.

Karitas Hrvaške je že zagotovila 25 strojev za izsuševanje prostorov in orodje za čiščenje, Karitas Avstrije pa 16 takšnih strojev. Podobno pomoč, tudi z generatorji in vodnimi črpalkami, so nam ponudili iz Karitas Nemčije in Karitas Italije, kjer so tudi sami imeli nedavne poplave. Pošiljko s stroji za izsuševanje ter drugo humanitarno pomočjo, predvsem hrano in higienske pripomočke ter tudi tehnično opremo, pa nam bo poslala tudi Karitas Poljska. Pomoč sta ponudili tudi Caritas Bosne in Hercegovine ter CRS, ameriška Karitas. Posebej ganljiva so sporočila sočutja, ki prihajajo iz oddaljenih Karitas, ki jim sicer pomaga Slovenska karitas, kot Karitas iz Južnega Sudana, Ruande in Kenije.

“Ne znam vam povedat. Iztočila sem že vse solze. Včeraj pozno popoldne so s helikopterjem evakuirali družino. Zjutraj je njihova hiša že plavala po Meži navzdol. Danes so prišli prostovoljci mlade Karitas. Kot čisto zlato, tako potrebujemo delovne roke.”
(prostovoljka, ki je pomagala na Koroškem)

Mladi prostovoljci

Mladi prostovoljci iz YoungCaritas pa dodajajo: “Vsa bolečina prizadetih se te dotakne, ko ti zazrejo v oči s solzami in bolečino ter hkrati s hvaležnostjo, da smo z njimi. Prosimo, pomagajmo jim skupaj!”

Danes je več kot 60 mladih prostovoljcev YoungCartias pomagalo pri čiščenju na območju Stahovice, Most pri Komendi, v Prevaljah, Vrbju in v Ločici ob Savinji. Do sedaj je pri čiščenju sodelovalo že več kot 150 mladih prostovoljcev YoungCartias.

Pomoč podjetnikov

Poleg prostovoljcev in donatorjev, ki so nakazali finančno podpor na TRR ali s poslanim SMS, so sočutje in pomoč izrazila tudi nekatera podjetja. Z akcijo zbiranja materialne pomoči začenjamo v sodelovanju s podjetjema Mercator in Hofer. V njihovih trgovinah in v centrih Karitas zbiramo zapakirano hrano, ki ne potrebuje hlajenja, higienske pripomočke, čistilna sredstva, krtače in krpe za čiščenje, posteljnino, brisače, papirnate brisače, damske vložke, otroške plenice, metle in lopate. Oblačil ne zbiramo, ker jih imamo trenutno dovolj v regijskih skladiščih.

Artikle je mogoče oddati v naslednjih centri Škofijskih karitas in sicer:

 • župnijske Karitas v Nadškofijski karitas Maribor in humanitarno skladišče Nadškofijske karitas Maribor, Ljubljanska 23, 2000 Maribor (pon. – pet. od 7.00 do 15.00 ure)
 • Humanitarno skladišče Vrbje pri Žalcu, Vrbje 82, 3310 Žalec (pon. – čet.: 8.00 do 10.30 in 12.00 do 14.00). Zabojnika sta postavljena in dostopna ves dan.
 • Škofijska karitas Murska Sobota, Gregorčičeva ulica 4 A, 9000 Murska Sobota – vsak delovni dan med 9.00 in 13.00.
 • Skladišče Škofijske karitas Ljubljana, Slovenčeva ulica 19, tor. do pet. med 10.00 – 15.00.
 • ŠK Novo mesto po dogovoru s centralnim skladiščem na tel.: 040/862-303
 • ŠK Koper zbira na naslednjih lokacijah:
  • Ajdovščina, Vipavska cesta 11, pon. do sreda od 8.00 do 12.00 ter četrtek in petek od 14.00 do 17.00
  • Koper, Trg Brolo 8, četrtek od 9. do 10.00 in od 15. do 17.00
  • Pivka, Kolodvorska 10, četrtek, od 15.00 do 18.00.

Denarna pomoč

Ker je stiska zelo velika in neverjetnih razsežnosti prosimo za dodatne denarne donacije, ki bodo porabljene za pomoč in odpravljanje posledic za prizadete v neurjih in poplavah: oskrbi s hrano in vodo, higienskimi pripomočki, kasneje pa obnovi domov in normalizaciji življenja najbolj prizadetih družin.

Svoj dar lahko posredujete na TRR ali preko SMS-a:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Koda namena: CHAR, namen: POMOČ POPLAVE, sklic: SI00 624, SWIFT BIC koda: LJBASI2X

Svoj prispevek pa lahko prispevate tudi z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR za prizadete v neurjih.