Prikrajšanost in samospoštovanje

V četrtek, 3. decembra 2009 vas vabimo na izobraževalni večer Škofijske karitas Novo mesto. Večer bo potekal v prostorih Baragovega zavoda, na Smrečnikovi 60 v Šmihelu – Novo mesto, s pričetkom ob 17. uri.

Pater mag. Silvo Šinkovec, duhovnik in psiholog in urednik revije VZGOJA, bo predaval na temo Prikrajšanost in samospoštovanje.

Samospoštovanje je občutek o sebi. »Čutim, da sem vreden ljubezni, pozornosti, naklonjenosti drugih, zame se zanimajo, če me ni, me pogrešajo, nekdo me ima rad.« K temu občutku dodajmo še drugega: »Nalogam, ki mi jih življenje postavlja, sem kos. Nove naloge se ne ustrašim, ker vem, da se lahko naučim, če česa še ne znam.« Kdor se spoštuje in ceni, se doživlja pozitivno, je svetel človek.

Ljudje v stiski in s prikrajšanostjo ponavadi nosijo v sebi tudi globok občutek manjvrednosti in nizkega samospoštovanja. Za ljudi, ki služijo tistim v stiski, je pomembno, da razumejo njihove globoke in skrite občutke ter varujejo občutek vrednosti vsakega prosilca pomoči. Tako ohranjamo in razvijamo občutek samospoštovanja predvsem pri tistih, ki je globoko ogroženo. To je tudi drža našega Gospoda, ki v evangeliju vrača in dviga dostojanstvo vsem, ki so na robu družbe.

Če si želite slišati še kaj več, predavatelju morda postaviti vprašanje, res vljudno vabljeni.