Škofijska karitas Novo mesto prejela zahvalo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

30. januarja 2024, je s strani ministra Luke Mesca v okviru Programa ESS+ za odpravljanje materialne prikrajšanosti v Sloveniji v obdobju 2021-2027 (POMP), potekal sprejem prostovoljcev partnerskih organizacij Rdečega križa in Slovenske Karitas. Dogodka se je udeležila tudi vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

V okviru programa ministrstvo že od leta 2014 dalje zagotavlja pomoč materialno najbolj ogroženim. Z dodeljenimi sredstvi iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim (sklad) v višini 29 milijona evrov, letno pomoč prejme več kot 160.000 najbolj ogroženih oseb, največ žensk, starejših, otrok, enostarševskih družin. Približno 3.000 ton hrane (moka, testenine, olje – sončnično in olivno, konzervirana zelenjava – fižol, grah, pelati, med, konzerviran goveji golaž in konzerviran mesni ragu) letno, ki jih je ministrstvo dobavljalo v skladišča humanitarnih organizacij, se je razdeljevalo na več kot 350 razdelilnih mestih Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas po celotni Sloveniji.

Škofijska karitas Novo mesto že od samega začetka sodeluje v programu t.i. EU hrane, ki zagotavlja materialno in psihosocialno pomoč ogroženim osebam na območju Škofije Novo mesto.

Hvala vsem, ker verjamete v naše delo in nas pri tem podpirate ter nam stojite ob strani.

Obdarovanje Svetih treh kraljev

5. januarja so nas v prostorih Škofijske karitas Novo mesto v iskanju novo rojenega Kralja obiskali Sveti trije kralji. S prostovoljci Mlade Karitas so obdarili otroke, ki so s svojimi babicami, dedki in starši prišli na oglede lutkovne igre o Babuški.

Hvala vsem sodelujočim in obiskovalcem za svoj obisk in sodelovanje. Z vašo pomočjo je bil dogodek bogat in prijeten.

Teden Karitas na Škofijski karitas Novo mesto in uradne ure

Stopili smo v Teden Karitas. Do nedelje Karitas (3.12.2023) na Škofijski Karitas in Župnijskih Karitas pripravljamo pester pehar dogodkov. Vabimo vas, da se nam pridružite.

Zaradi romanja na Ponikvo v sredo 29.11.2023 na Škofijski karitas Novo mesto uradnih ur ni.

Prihajajoči dogodki Škofijske karitas Novo mesto:

29.11. Romanje na Ponikvo in ogled generalke Klica Dobrote

30.11. 9:00 Dopoldanska delavnica izdelave sveč s podjetjem PAX d.o.o. (Dnevna soba)

1.12. 9:00 Nenasilna komunikacija – predavanje g. Otmar Colarič (Dnevna soba)

1.12. 18:00 “Upanje za vse” – predavanje dr. Andrej Perko – Baragov zavod (velika dvorana Baragovega zavoda)

Dogodki Župnijskih Karitas v Tednu Karitas:

2.12. Izdelava adventnih venčkov na ŽK Stopiče

3.12. Dogodek ŽK Trebnje po maši pred cerkvijo Marije Vnebovzete v Trebnjem

  • ŽK Črnomelj – Izdelava adventnih venčkov
  • ŽK Metlika – Druženje z uporabniki VDC Črnomelj
  • ŽK Metlika – Izdelovanje čestitk

Za več informacij nas spremljajte na Facebook strani: Dnevna soba Škofijske karitas Novo mesto, spletnih strani župnij in obvestil v župnijskih oznanilih.

Akcija BLIZU – psihosocialna pomoč osebam v stiski

Moderni način življenja marsikoga pripelje do občutka brezupa, preobremenjenosti, stresa, anksioznosti in posledično tudi osamljenosti. Že leta opažamo, da so ravno to najpogostejše oblike stisk. Paradoks družbe, ki osebam preko spleta, mobilnosti, moderne infrastrukture ponuja večjo možnost povezovanja in druženja, se pojavi v večji osamljenosti, stresu in obupu.

Zato te težave na Škofijski karitas Novo mesto nagovarjamo s psihosocialno pomočjo, strokovnim spremljanjem, razbremenilnimi pogovori in družabništvom. Za zagotavljanje kvalitetne pomoči skrbi strokovno usposobljen kader, ki se zaveda svoje odgovornosti dela z ljudmi v stiski.

Preberi več “Akcija BLIZU – psihosocialna pomoč osebam v stiski”